Neusspray verslaafd … peper in je neus!

Jan 16, 2016 | Geen onderdeel van een categorie

Oscar (deel 1): Ik ben al minstens 11 jaar verslaafd aan neusspray. Daar kwam ik onlangs achter toen ik een foto uit 2004 bekeek en een flesje neusspray op tafel zag staan. Om anderen te helpen deel ik graag mijn persoonlijke verhaal over hoe ik verslaafd ben geraakt aan neusspray en wat ik allemaal al heb geprobeerd om er vanaf te komen. Ook vertel ik je over mijn eerste ervaringen met Capsinol … peper in je neus!

Het zal ongeveer 11 à 13 jaar geleden zijn dat ik last had van een verstopte neus. Ik kocht een neusspray bij een drogisterij. Zoals veel reguliere neussprays bevatte ook deze neusspray het bestanddeel xylometazoline(hydrochloride). Dat woord ken ik inmiddels volledig uit m’n hoofd. Met deze neusspray (op basis van dat rare stofje xylometazoline) begon voor mij alle ellende. Daarom noem ik deze neusspray met xylometazoline vanaf nu een (k)neusspray. Dan weet je meteen waar ik het over heb. Verslaafd zijn aan neusspray. Veel mensen zullen je raar aankijken als je ze dat vertelt. Laten we eerlijk zijn, het klinkt ook wel een beetje idioot en triest tegelijk. Toch is het niet iets heel vreemds, want naar schatting zijn vele tienduizenden Nederlanders aan neusspray verslaafd. Maar hoe komt dat eigenlijk?

 

Hoe raak je verslaafd aan neusspray?

Hoe kun je nu weer verslaafd raken aan neusspray? Dat zit zo. Een (k)neusspray laat de bloedvaten in je neus slinken. Eerst zit je neus potdicht, maar na een snufje (k)neusspray is deze binnen enkele seconden helemaal open en kun je weer vrij ademen. Letterlijk een verademing! Maar … nu komt het. De xylometazoline in de (k)neusspray zorgt ervoor dat na een tijdje je neusslijmvliezen gaan opzwellen. Hierdoor gaat je neus dus weer dichtzitten en kun je wederom niet door je neus ademen. De enige manier om je neus weer open te krijgen is door de (k)neusspray weer te gebruiken.

Na een tijdje treedt er gewenning op en herhaalt dit proces zich steeds sneller en sneller. Je neus zit dicht, je gebruikt de (k)neusspray, je neus gaat even open maar binnen een paar uur zwellen je neusslijmvliezen op en zit je neus weer potdicht. Je hebt telkens de (k)neusspray nodig om je neus weer open te krijgen en te kunnen ademen, en voor je het weet ben je verslaafd aan neusspray. Je kunt nergens meer naartoe zonder je (k)neusspray. Overal gaat ie mee: naar school, werk, familiebezoek, boodschappen enzovoorts. Uiteraard gaan er een paar flesjes mee op vakantie, en standaard heb je altijd een paar flesjes in huis op voorraad.
Sprayen in de openbaarheid? Dat doe je niet, want je schaamt je toch wel een beetje voor die vreemde verslaving. Bijvoorbeeld bij een eerste date waarbij je maar even naar het toilet gaat zodat je stiekem weer even kunt sprayen.

 

Hoe kom je van een neussprayverslaving af?

In het begin had ik niet eens door dat ik verslaafd was. Ik vond mijn (k)neusspray juist erg fijn, want hij gaf me letterlijk “lucht”. Zonder de spray kon ik niet ademen. Na een aantal jaar besefte ik me dat het toch wel heel vervelend is om telkens een neusspray bij de hand te moeten hebben en telkens om de paar uur te moeten sprayen, simpelweg om te kunnen blijven ademen. Tijd dus voor actie! Eerst maar eens naar m’n huisarts. Deze had een oplossing waarmee ik binnen no time van mijn verslaving af zou zijn … althans dat was het idee. De eerste keer dat ik aan de slag ging met mijn nieuwe neusspray (op recept bij de apotheek) was een regelrechte tegenvaller. Ondanks de veelbelovende woorden van mijn huisarts gebeurde er helemaal niets.

Na een tijdje gaf ik de moed op en bleef ik dus maar gewoon mijn neusspray gebruiken. Echter, een paar jaar later probeerde ik het nogmaals bij mijn huisarts en deze keer kreeg ik Nasonex voorgeschreven, een neusspray op basis van corticosteroïden. Dit moest de oplossing zijn voor mijn probleem. Warempel, deze spray leek een beetje te werken, maar het effect was net te weinig om m’n neus volledig te openen en leek bovendien in de loop der tijd ook steeds minder te worden. M’n neus ging er soms zelfs juist nog dichter van zitten. Helaas, poging mislukt.

In de daaropvolgende jaren heb ik nog veel meer dingen geprobeerd. Ik had inmiddels op internet het een en ander gelezen en zodoende begreep ik dat mijn verslaving niet gezond was, dat veel mensen hetzelfde probleem hebben en het bijzonder moeilijk zou gaan worden om er vanaf te komen. En dus ging ik van alles proberen … (en ja, je mag er best om lachen hoor) Ik heb boven een pan gehangen en kruiden (kamille) gestoomd, ik heb m’n neus gespoeld met zoutoplossing, ik heb neussprays geprobeerd op basis van zeezout, sprays met kruiden en alcohol, ik heb zeer veel verschillende natuurlijke neussprays geprobeerd o.a. Cinuforce (Forte) van A. Vogel, ik heb geprobeerd om simpelweg te stoppen met de (k)neusspray, maar je raadt het vast al wel. Niks hielp. Mijn neus zat en bleef dicht. Alleen mijn (k)neusspray kon mijn neus openen en dat zou de rest van mijn leven zo blijven. Dat was de enige mogelijke conclusie en daar moest ik me maar gewoon bij neerleggen.

Capsinol neusspray

Een paar weken geleden zag ik dus die oude foto uit 2004 met daarop een flesje neusspray. En dus besloot ik om maar weer eens op internet te gaan zoeken of er toevallig nog nieuwe ontwikkelingen zijn om neusspray verslaving tegen te gaan. En zodoende kwam ik terecht op de website van Capsinol. Omdat ik al zo veel geprobeerd heb, had ik er niet direct alle vertrouwen in, maar omdat ik toch wel wat positieve reacties van anderen las, en omdat ook de medische wereld er positief op reageert, besloot ik om het toch maar een kans te geven.

Ik had via de website een flesje besteld en meteen al de volgende dag lag het keurig verpakt in mijn brievenbus. Ik was me ervan bewust dat het best heftig zou zijn om deze ‘pepperspray’ in m’n neus te spuiten dus ik besloot ermee te wachten totdat ik ging slapen. En daar ging ie dan … de eerste keer sprayen met Capsinol! Het is inderdaad best een pittige spray (maar dat went snel) en nu was het afwachten geblazen wat er zou gaan gebeuren. Terwijl ik in bed lag, merkte ik al vrij snel dat m’n neus een beetje openging. Een verrassing! Wat ook een geheel onverwachte verrassing was (dit klinkt misschien een beetje onsmakelijk, mijn excuses alvast) was dat ik merkte dat er binnen in m’n neus slijm loskwam. Een positief effect wat ik nooit eerder met een andere neusspray heb meegemaakt (en geloof me, ik heb er héél veel geprobeerd).

 

2 weken later

Even een “fast forward”. Inmiddels zijn we nu twee weken verder en in deze korte tijd gaat het al een stuk beter met m’n neus. Voor mij een ongelofelijk resultaat. Drie weken geleden gebruikte ik mijn (k)neusspray iedere 2 à 3 uur. Nu, met behulp van Capsinol, is het me al een paar keer gelukt om twee dagen achter elkaar helemaal geen (k)neusspray te gebruiken. Soms als m’n neus echt heel dicht zit, heb ik de neusspray nog wel even nodig, maar vervolgens kan ik dan weer een aardig tijdje zonder. In de tussentijd gebruik ik dan Capsinol. Ik spray dan een paar keer per dag (veel minder dan voorheen met mijn (k)neusspray) en dan kan ik er weer tegen. Capsinol is gelukkig niet verslavend en mag je dus altijd gebruiken.
Of ik helemaal van mijn (k)neusspray verslaving afkom, weet ik niet. Maar mijn eerste ervaring met Capsinol is tot nu toe zeer positief. Ik ben al een aantal keren de deur uit geweest zonder een neusspray op zak … én met een open neus. Voor mij een hele grote overwinning.

 

Dankjewel Capsinol!
Oscar

 

Oscar heeft 3 maanden later een update gegeven van hoe het nu gaat.

 

Benieuwd geworden? Kijk welke Capsinol neusspray formule het beste bij u past.

capsaïcine, selon Stan le meilleur produit en cas de nez bouché

https://www.youtube.com/watch?v=acdVC-LjWFY

Nous apprécions l’initiative de Stan et sommes heureux de partager cette vidéo.

 Merci Stan