Neussprayverslaafd: peper in je neus…(Deel 2)

Avr 5, 2016 | Geen onderdeel van een categorie

Jazeker, je ziet het goed. Het is tijd voor deel 2! Eerder dit jaar schreef ik over mijn allereerste ervaringen met Capsinol … peper in je neus. Op de Facebook-pagina van Capsinol ging het vervolgens los en leidde mijn recensie tot behoorlijk wat reacties, veelal positief, soms hilarisch en (voor mij persoonlijk) vooral erg herkenbaar.
Toen ik eerder dit jaar mijn eerste recensie schreef, hoopte ik dat ik er tenminste één iemand mee zou helpen. Gezien de vele reacties die volgden op Facebook heb ik nu besloten om een tweede recensie te schrijven.

Ik zal na een korte terugblik vertellen hoe het nu gaat met mijn neusspray-verslaving, en … ik zal ingaan op een aantal opvallende, kritische en grappige opmerkingen die op Facebook zijn geplaatst naar aanleiding van deel 1.


Korte terugblik

Zo’n 11 à 13 jaar geleden begon ik met het gebruiken van neusspray. Daar kwam ik begin dit jaar achter toen ik op een oude foto uit 2004 een flesje neusspray zag staan. Niet zo maar neusspray, maar neusspray met xylometazoline. Daar kun je verslaafd aan raken, en dat is bij mij helaas gebeurd. Behalve dat het langdurig gebruik van zo’n neusspray behoorlijk slecht schijnt te zijn, is het ook heel erg irritant. Overal moet neusspray mee naar toe: naar het werk, als je boodschappen gaat doen, naar familie, op vakantie enzovoorts. Iedere 2 à 3 uur heb je een paar snuifjes neusspray nodig, anders gaat je neus dichtzitten en krijg je geen lucht meer.
Ik heb zo’n beetje alles wel geprobeerd om van m’n neusspray-verslaving af te komen, maar helaas zonder resultaat. “Cold turkey” werkte niet, want ik kreeg na een aantal uren simpelweg geen lucht meer omdat m’n neus compleet verstopt zat. En die ging dus niet vanzelf open, ook niet na een dag.

Vele neussprays heb ik inmiddels uitgeprobeerd, vrijwel alle natuurlijke (en dus onschadelijke) varianten en ook twee “deze werken echt hoor!” neussprays op doktersrecept. Ik ben zelfs een behoorlijk aantal weken dagelijks kruiden gaan stomen, maar niks hielp. Bijna niks … alleen die ellendige neusspray met xylometazoline.

En dus bleef ik gewoon verslaafd aan mijn (k)neusspray. Is dat erg? Tja, op een gegeven moment ben je eraan gewend en weet je niet beter. Maar op het moment dat je nooit meer de deur uitgaat zonder neusspray en je altijd een paar flesjes op voorraad moet hebben, zou er eigenlijk een belletje moeten gaan rinkelen … of eigenlijk een compleet klokkenspel. Aangezien je zo’n spray maar maximaal een dag of 5 achter elkaar mag gebruiken, zou je namelijk kunnen concluderen dat het niet bepaald gezond is om dat spul jarenlang iedere dag om de paar uur op te snuiven!

Capsinol, wondermiddel?
Ik was er eigenlijk volledig van overtuigd dat niks mij zou gaan helpen om van mijn neussprayverslaving af te komen en in gedachten heb ik mezelf dan ook al meerdere malen in een ziekenhuisbed zien liggen, klaar om geopereerd te gaan worden aan mijn neus. Geen prettig vooruitzicht. Ik hou namelijk écht niet van ziekenhuizen.

Begin dit jaar kwam ik dus die foto met daarop een flesje neusspray tegen, en dus besloot ik nog maar eens op internet te gaan zoeken of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn om neussprayverslaving tegen te gaan. En zo kwam ik terecht bij Capsinol.

Capsinol was zowaar de eerste neusspray zonder xylometazoline die echt leek te werken, en daarom schreef ik er na 2 weken mijn eerste recensie over die je misschien wel hebt gelezen. Inmiddels zijn we een poosje verder, maar hoe gaat het nu?

Ik kan vertellen dat het behoorlijk goed gaat. Laat ik eerst maar eens beginnen met heel goed nieuws. Nadat ik Capsinol 2 weken had gebruikt, heb ik een grote stap genomen … een hele grote stap. Mijn flesje (k)neusspray met xylometazoline heb ik in een la van een kastje gezet. En echt waar, ik heb dat flesje sindsdien niet meer aangeraakt. En dat is inmiddels ruim 2 maanden geleden. Ja inderdaad, ik denk dat het inmiddels veilig is om te zeggen dat ik niet meer verslaafd ben aan neusspray met xylometazoline.

Behalve dat ik dus niet meer verslaafd ben, merk ik ook dat ik niet meer zoveel Capsinol nodig heb als in het begin, en per keer gebruik ik ook minder, tenzij m’n neus toch een keertje echt heel erg dicht zit. Ik vind het vooral prettig om ‘s ochtends op te staan en niet direct naar de neusspray te hoeven grijpen zoals ik jarenlang gewend was (soms ook midden in de nacht). Nu spray ik vaak pas eind van de ochtend of ergens in de middag voor de eerste keer.

Al met al ben ik erg tevreden met Capsinol. Is er dan helemaal niks mis met deze neusspray en is het allemaal rozengeur en maneschijn? Bijna wel. Het enige wat ik zou kunnen opmerken is dat heel soms de spray niet direct werkt. Dan duurt het wat langer. Dat komt omdat het een natuurlijk product is. Dat is wel een verschilletje met neusspray met xylometazoline waarbij je neus altijd binnen enkele seconden al opengaat. Bij Capsinol duurt dat een paar minuten en heel soms dus ook wat langer. Maar áls je neus dan eenmaal open is, dan blijft ie ook lang open. Ik hoef dus echt niet meer iedere 2 à 3 uur te sprayen en ik kan veilig de deur uit zonder neusspray. Een hele verandering als je dat vergelijkt met nog geen 3 maanden geleden toen ik nooit de deur uitging zonder neusspray op zak.

Wat ik toch ook nog even kwijt moet, is eigenlijk een psychologisch aspect. Toen ik verslaafd was, moest ik altijd zorgen dat er ergens in mijn buurt een neusspray was waarvan ik als dat nodig was direct gebruik kon maken. Nu loop ik regelmatig de deur uit zonder überhaupt aan neusspray te denken. Waarom? Dat zit zo. Toen ik mijn neusspray met xylometazoline gebruikte, ging mijn neus om de paar uur dicht … of beter gezegd ‘op slot’. Dat effect is nu totaal verdwenen.

Ja, m’n neus gaat ook nu wel eens wat dichter zitten, maar nooit meer potdicht zoals dat voorheen het geval was. Wat er ook gebeurt, ik krijg dus altijd lucht. Stel dat ik een dag geen Capsinol gebruik dan gaat m’n neus wel wat dichter zitten, maar ik kan gewoon blijven ademen en dat heb ik meer dan 11 jaar niet gekund. Dat is echt wel een prettige gedachte.

Of ik helemaal van de neusspray afkom, kan ik nu niet zeggen. Ik heb minimaal 11 jaar dagelijks xylometazoline in m’n neus gespoten dus m’n neus zal behoorlijk wat tijd nodig hebben om daar van te herstellen, als dat überhaupt al gaat gebeuren. Gezien de eerste positieve effecten met Capsinol heb ik daar op zich wel goed vertrouwen in. Ik vind het een klein wondermiddel.

Ik hoop dat ik andere mensen help door mijn ervaringen te delen. Of Capsinol voor iedereen werkt weet ik niet, ik ben geen dokter, maar ik kan het zeker wel aanraden. Persoonlijk denk ik – helemaal als je verslaafd bent aan neusspray met xylometazoline – dat het geen kwaad kan om het eens uit te proberen. Niet geschoten is altijd mis.

 

—————————

Reacties op Facebook deel 1:
Zoals beloofd zou ik nog ingaan op een aantal opvallende, kritische en grappige opmerkingen die op Facebook zijn geplaatst naar aanleiding van mijn eerste recensie.
*** “ik ben niet meer te redden” ***
Tja, dat dacht ik dus begin van dit jaar ook! Sterker nog, ik dacht het al jaren … maar toch lijkt het nu te gaan lukken! Misschien geldt dat voor jou ook.

*** “Cold turkey gestopt. Ben trots op mezelf want makkelijk was het niet. Even een weekje ellende maar daarna merk je al snel verschil.”

*** Fantastisch dat je dat gelukt is! Ik heb het zelf ook een aantal keer geprobeerd, maar m’n neus bleef gewoon potdicht zitten. Ik kreeg totaal geen lucht meer. Voor mij was dit dus geen optie.

*** “Idd een lastige verslaving. 3 weken op vakantie met 6 flesjes op voorraad in de caravan.” ***
Haha, herkenbaar … niet die caravan, maar wel die 6 (in mijn geval 4) flesjes mee in de koffer.

*** “Op de site van het product zelf, daar word ik toch een beetje argwanend van.” ***
Kan ik me voorstellen, maar het leek me de meest logische plek om mijn recensie te plaatsen.

*** “Heb het geprobeerd. Maar was afschuwelijk en hielp voor geen meter.” ***
Niet iedereen reageert hetzelfde. Ik heb zelf ook héél veel neussprays geprobeerd die totaal niet bleken te helpen. Met Capsinol is dat gelukkig een heel ander verhaal. Mij helpt het wel.

*** “Feest der herkenning ;-)” ***
Ik snap precies wat je bedoelt 😉 Alleen een feest kun je het eigenlijk niet echt noemen …

*** “Ik ga t denk ik ook maar proberen… zit al 14 jaar aan de otrivin menthol.” ***
Proberen kan nooit kwaad. Veel succes!

*** “Hihi Albert Heijn huismerk is de beste 😉 Na 25 jr ervaring :-(” ***
Al 25 jaar? Whooh! Ik dacht dat ik een die-hard veteraan was, maar jij overtreft me! 🙂 Ik zou echt een keertje Capsinol proberen, want 25 jaar verslaafd zijn is écht niet goed 🙁

*** “Ik heb gelijk besteld Dominique en hopelijk kom ik er dan vanaf van die zooi” ***
Succes, ik hoop dat het je helpt!

*** “Ik gebruik nu al 18 jaar elke dag neusspray z,on 5 keer per dag gaat ook overal mee naar toe ik weet niet anders meer heb altijd een voorraad thuis” ***
Tja, heel herkenbaar dus weer. Precies mijn verhaal.

*** “Nouuuu het is ff wennen hoor…pijnlijk zelfs” ***
Die “pijn” wordt vanzelf stukken minder. Mijn tip: zodra je de spray indrukt gelijktijdig diep inademen. Daarna eerst even wachten, bijvoorbeeld 10 seconden, en dan pas opnieuw sprayen. Je voelt het wel prikkelen, maar het doet echt geen pijn. Vaak heb ik aan twee keer sprayen per neusgat al voldoende.

*** “Haha (k)neusspray” ***
Blij dat je erom kon lachen! 🙂

*** “Peper???!!” ***
Ja! En het werkt nog ook 🙂
Als je twijfelt, zou ik het zeker een keertje proberen. Misschien helpt Capsinol ook voor jou!

 

Benieuwd geworden? Kijk welke Capsinol neusspray formule het beste bij u past.